Coronavirus: het corona-ouderschapsverlof wordt quarantaineverlof (UPDATE)

Van 
102034

Vanaf 1 oktober zullen ouders die hun kinderen moeten opvangen als gevolg van de sluiting van de school, crèche of centrum voor de opvang van gehandicapte personen geen beroep meer kunnen doen op het corona-ouderschapsverlof maar wel op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

De wet die voorziet in het recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen voor werknemers die hun kind moeten opvangen als gevolg van de sluiting van de school, crèche of centrum voor de opvang van gehandicapte personen om de verspreiding van het coronavirus te beperken werd gestemd en verscheen op 30 oktober jl. in het Belgisch Staatsblad. Zij is van toepassing vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020.

Wanneer is er recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen?

De werknemer heeft het recht om, zonder loonbehoud, van het werk afwezig te zijn:

  • wanneer een minderjarig kind dat met hem samenwoont hetzij niet naar zijn kinderdagverblijf kan gaan, hetzij niet naar school kan gaan, omdat het kinderdagverblijf, de klas of de school waarvan het deel uitmaakt wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken;
  • wanneer hij een gehandicapt kind ten laste heeft, ongeacht de leeftijd van dat kind, en dat kind niet naar een centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan, omdat dit centrum wordt gesloten als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

In Brussel, Wallonië en Vlaanderen werd de Herfstvakantie verlengd tot en met 13 november 2020. In Brussel werd ze ook vervroegd vanaf 28 oktober 2020. We ontvingen de bevestiging van de RVA dat 28, 29 en 30 oktober, 9, 10, 12 en 13 november 2020 zullen worden beschouwd als quarantaine en dat werknemers hiervoor een beroep kunnen doen op de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht als gevolg van de sluiting van de school door een coronamaatregel.

Hoe lang is er recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen?

De werknemer heeft recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen zolang het betrokken kind niet terug naar het kinderdagverblijf, de school of het centrum voor opvang van gehandicapte personen kan gaan.

Welke formaliteiten moet de werknemer vervullen t.a.v. de werkgever?

De werknemer die gebruik maakt van dit recht dient zijn werkgever daarvan onmiddellijk op de hoogte te brengen.

Hij dient de werkgever ook onverwijld een attest van het kinderdagverblijf, van de school of het centrum voor opvang van gehandicapte personen te overhandigen, dat de sluiting bevestigt van de betrokken instelling of de klas als gevolg van een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit attest moet de periode vermelden waarin de sluiting van toepassing is.

De RVA heeft intussen een model van attest voorzien: https://www.rva.be/nl/documentatie/formulieren/attest-sluiting-corona.

 

Welke formaliteiten moet de werkgever vervullen t.a.v. de RVA?

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen:

  • de uitzonderlijk hard getroffen ondernemingen en sectoren: zij zullen een beroep kunnen doen op de vereenvoudigde procedure coronawerkloosheid. Zij zullen bijgevolg enkel een ASR WECH scenario 5 moeten verrichten en het attest van de kinderopvang, school of de instelling ter beschikking moeten houden bij eventuele controle door de RVA;
  • de andere ondernemingen: zij zullen een beroep moeten doen op de gewone procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en bijgevolg een elektronische mededeling moeten verrichten en het attest van de kinderopvang, school of instelling samen met referentienummer van de elektronische mededeling per mail moeten overmaken aan de RVA. Verder dient ook het controleformulier C3.2A te worden afgeleverd aan de betrokken werknemers en moet de onderneming een ASR WECH scenario 2 (met kopie aan de werknemer) en een ASR WECH scenario 5 verrichten.

De RVA heeft intussen bevestigd dat er voor 9, 10, 12 en 13 november (voor wat betreft heel België) en 28, 29 en 30 oktober (voor wat betreft de gedeeltelijke sluiting van de secundaire scholen in Brussel en Wallonië) geen attest ingevuld door de school door de werkgever moet worden ter beschikking gehouden of overgemaakt aangezien de sluiting van de scholen op deze data het gevolg is van een regeringsbeslissing.

Op welke vergoedingen heeft de werknemer recht?

De werknemer heeft, voor de sluitingsperiode van de instelling of klas gedekt door het attest, recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen wegens overmacht ten laste van de RVA én op de dagelijkse toeslag van 5,63 euro ten laste van de RVA, voor zover hij aan alle toelaatbaarheids- en vergoedbaarheidsvoorwaarden voldoet zoals voorzien in de werkloosheidsreglementering.

Inwerkingtreding?

Deze tijdelijke regeling treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2020.