Brussel: premie voor de aanwerving van een werkzoekende in een doorstromingsprogramma

Van 
102254

Vanaf 1 januari 2021 wordt, naast de afschaffing van werkuitkeringen en verminderingen van werkgeversbijdragen met betrekking tot doorstromingsprogramma's, door de Brusselse regering een maandelijkse premie van 1.168,75 EUR toegekend aan werkgevers die werkzoekenden in het kader van dit systeem aanwerven.

Deze maatregel is geldig van 1 januari 2021 tot 31 augustus 2024.

We geven u hierna de grote lijnen van dit soort tewerkstellingssteun.

Principe

Doorstromingsprogramma's (afgekort 'DSP') bieden langdurig werklozen de mogelijkheid werkervaring op te doen om zo hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en eventueel een reguliere job te vinden.

Betrokken werkgevers

Werkgevers van de Brusselse openbare sector, vzw's en andere niet-commerciële verenigingen kunnen werknemers in een DSP tewerkstellen.

Betrokken werknemers

 De volgende werkzoekenden kunnen in een DSP worden aangeworven:

  • volledig werkloze werkzoekenden jonger dan 25 jaar die niet over een diploma, getuigschrift of attest van het hoger secundair onderwijs beschikken en die op de dag voor hun indiensttreding:

    • hetzij sinds negen maanden ingeschreven zijn als werkzoekende en wachtuitkeringen genieten;
    • hetzij sinds negen maanden werkloosheidsuitkeringen genieten,
    • hetzij sinds negen maanden het bestaansminimum genieten.
  • volledig werklozen die wachtuitkeringen genieten en ingeschreven zijn als werkzoekende sinds minstens twaalf maanden;
  • volledig werklozen die werkloosheidsuitkeringen genieten sinds minstens vierentwintig maanden, onder wie werklozen die effectief prestaties geleverd hebben in het kader van  plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen;
  • werkzoekenden die sinds minstens twaalf maanden het bestaansminimum genieten.

Toegekende steun

De werkgever die een werknemer in het kader van een DSP aanwerft, kan een maandelijkse premie van    1. 168,75 EUR bekomen. Enkel werkelijk gepresteerde arbeidsdagen en ermee gelijkgestelde dagen geven recht op een premie.

Tewerkstelling in een doorstromingsprogramma bedraagt maximum twee jaar.

Procedure

De werkgever die werknemers wenst aan te werven in het kader van een DSP richt een aanvraag tot  Actiris op een formulier dat door Actiris wordt verstrekt.

Als de aanvraag van de werkgever is goedgekeurd, wordt een overeenkomst gesloten tussen Actiris en de werkgever.

Binnen zes maanden na de kennisgeving van de goedkeuring van zijn aanvraag moet de werkgever een kandidaat aanwerven die hem door Actiris werd voorgesteld rekening houden met de structuur van de werkloosheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De werkgever en de werknemer sluiten een schriftelijke arbeidsovereenkomst waarvan het model door Actiris wordt verstrekt. Deze overeenkomst kan voor onbepaalde of bepaalde duur worden gesloten. De indiensttreding moet overeenstemmen met de eerste werkdag van de maand. De arbeidsregeling moet minstens halftijds zijn. De werknemer ontvangt minstens een loon onder dezelfde voorwaarden als de reguliere werknemers die door dezelfde werkgever worden tewerkgesteld.

De werkgever beschikt over een termijn van 6 weken volgend op de maand waarop de premie betrekking heeft, om bij Actiris de nodige bewijsstukken in te dienen met betrekking tot het loon dat werd uitgekeerd aan de werknemer die in een DSP is tewerkgesteld.

Bron : ministerieel besluit van 23 september 2020  tot uitvoering van het besluit van 29 januari 1998 van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot uitvoering van de ordonnantie van 27 november 1997 houdende goedkeuring van het samenwerkingsakkoord van 4 maart 1997 tussen de Federale Staat en de Gewesten betreffende de doorstromingsprogramma's, BS, 25 september 2020.