Brussel: doorstromings- en inschakelingspremie ter vervanging van RSZ-verminderingen en werkuitkeringen DSP en SINE

Van 

Vanaf 1 januari 2021 worden de verminderingen van werkgeversbijdragen en de werkuitkeringen met betrekking tot de SINE- en DSP-maatregel vervangen door een subsidie in de vorm van twee afzonderlijke premies .


102247

Vanaf 1 januari 2021 worden de verminderingen van werkgeversbijdragen en de werkuitkeringen met betrekking tot de SINE- en DSP-maatregel vervangen door een subsidie in de vorm van twee afzonderlijke premies .

In 2017 is de Brusselse regering in het kader van de zesde staatshervorming begonnen aan een grote hervorming van de tewerkstellingsmaatregelen voor doelgroepen. Onze artikels van 9 september 2017 en 25 september 2017 handelden over de eerste fases van deze reorganisatie die aanleiding gaven tot  Activa Brussels. Op 1 januari 2021 wordt een bijkomende stap gezet door de afschaffing van de verminderingen van werkgeversbijdragen en de werkuitkeringen met betrekking tot de SINE- en DSP-maatregel.

We lichten deze nieuwe maatregelen hierna toe.

Korte opfrissing

DSP?

Een doorstromingsprogramma's, afgekort DSP, biedt laaggeschoolde langdurig werklozen de mogelijkheid werkervaring op te doen om zo hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren en eventueel een reguliere job te vinden. Werkgevers van de openbare sector, vzw's en andere niet-commerciële verenigingen komen hiervoor in aanmerking. De betrokken werkgevers die werknemers aanwerven in het kader van een DSP, kunnen  een vermindering van de sociale werkgeversbijdragen bekomen.  Bovendien neemt de RVA of het OCMW een deel van het nettoloon ten laste via een integratie-uitkering.

SINE?

De maatregel "Sociale Inschakelingseconomie", afgekort SINE, beoogt de herinschakeling van werklozen die zeer moeilijk te plaatsen zijn op de arbeidsmarkt. Werkgevers die actief zijn in de sociale economie en   SINE-werknemers aanwerven, kunnen SINE-voordelen genieten.  Hiertoe moeten ze vooraf een specifiek attest bekomen dat door de bevoegde regionale tewerkstellingsdienst wordt afgeleverd. Als ze               SINE-werknemers in dienst nemen, kunnen deze werkgevers dan een  vermindering van de sociale werkgeversbijdragen genieten. Bovendien neemt de RVA of het OCMW een deel van het nettoloon ten laste via een herinschakelingspremie.

Nieuwe maatregel

Vanaf 1 januari 2021 worden de doelgroepverminderingen van werkgeversbijdragen, de  integratie-uitkering en de herinschakelingspremie met betrekking tot de SINE- en DSP-maatregel vervangen door twee specifieke premies.

De eerste premie is bedoeld voor een overgangsbetrekking en de tweede voor een  inschakelingsbetrekking.

Deze premies zijn bestemd voor Brusselse sociale ondernemingen die als sociale inschakelingsonderneming gemandateerd zijn. Ze hebben tot doel de loonlast te verminderen van een aanwerving van een niet-werkende werkzoekende die bijzonder ver van de arbeidsmarkt verwijderd is.

 

Betrokken werkgevers

De twee nieuwe premies zijn bestemd voor gemandateerde sociale ondernemingen. Het betreft organisaties die erkend zijn als sociale onderneming en gemandateerd zijn als sociale inschakelingsonderneming in het kader van de ordonnantie van 23 juli 2018 met betrekking tot de erkenning en de ondersteuning van de sociale ondernemingen.

Opmerking :  Voor meer informatie over de erkenning en het mandaat van sociale inschakelingsondernemingen verwijzen we naar de website van de gewestelijke overheidsdienst van Brussel: http://werk-economie-emploi.brussels/nl/sociale-onderneming

Betrokken werknemers

De doelgroep van de steunmaatregel zijn werkzoekenden die bijzonder ver van de arbeidsmarkt verwijderd zijn. Het betreft werkzoekenden die een van de volgende voorwaarden vervullen:

niet beschikken over een getuigschrift of diploma van het lager middelbaar onderwijs;
bij Actiris ingeschreven zijn als niet-werkende werkzoekende gedurende minstens 624 dagen binnen de 36 kalendermaanden voorafgaand aan de indiensttreding en niet beschikken over een getuigschrift of diploma van het hoger middelbaar onderwijs;
werkzoekend zijn met verminderde arbeidsgeschiktheid in de zin van de maatregelen Activa Brussels;
afkomstig zijn uit de doelgroepen van de maatregelen voor 'begeleiding van doelgroepen met specifieke problemen' en NEET's (jongeren die niet studeren, werken of werkplekleren) zoals bepaald door Actiris of zoals bepaald in het kader van  door Actiris uitgewerkte partnerschappen.

Sommige werkzoekenden die bijzonder ver van de arbeidsmarkt verwijderd zijn, worden vrijgesteld van de  inactiviteitsperiode van 624 dagen. Bovendien worden bepaalde periodes gelijkgesteld met inschrijvingsperiodes als niet-werkende werkzoekende. 

Actiris levert een attest af aan niet-werkende werkzoekenden die voldoen aan een van de vereiste voorwaarden.

Bedrag van de premies

1. Gesubsidieerde sociale-economiebetrekking voor doorstroming: doorstromingspremie

De gesubsidieerde sociale-economiebetrekking voor doorstroming bestaat uit vormende tewerkstelling waarbij de gemandateerde sociale onderneming voor een werkzoekende uit voornoemde doelgroep de doorstroming naar de arbeidsmarkt verzekert aan het einde van zijn contract.

Met dit type tewerkstelling kan de werkgever een 'doorstromingspremie' van maximaal 33.000 EUR per jaar en per voltijdse werknemer genieten.

Deze premie wordt toegekend voor een maximumduur van 2 jaar.

Het bedrag van de premie wordt verminderd naar rato van de arbeidstijd die minstens halftijds moet zijn.

Het bedrag van de doorstromingspremie wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd op basis van de spilindex van de consumptieprijzen.

2. Gesubsidieerde sociale-economiebetrekking voor inschakeling: inschakelingspremie

De gesubsidieerde sociale-economiebetrekking voor inschakeling is gericht op de duurzame integratie in de gemandateerde sociale onderneming van een werkzoekende uit de hierboven beschreven doelgroep.

Met dit type tewerkstelling kan de werkgever een 'inschakelingspremie' van maximaal 10.000 EUR per jaar en per voltijdse werknemer genieten.

Het bedrag van de premie wordt verminderd naar rato van de arbeidstijd die minstens halftijds moet zijn.

Het bedrag van de inschakelingspremie wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd op basis van de spilindex van de consumptieprijzen.

Deze premie wordt aan de werkgever toegekend voor een maximumduur van 5 jaar. Als de werknemer minstens 50 jaar is op het ogenblik van ondertekening van de arbeidsovereenkomst moet de premie tot de wettelijke pensioenleeftijd van de werknemer worden betaald.

Procedure

De sociale onderneming dient een aanvraag in bij Brussel Economie en Werkgelegenheid van de gewestelijke overheidsdienst van Brussel.

Actiris sluit een overeenkomst met de gemandateerde sociale onderneming waarin in het bijzonder het type en het aantal gesubsidieerde sociale-economiebetrekkingen met een doorstromings- of inschakelingspremie worden hernomen.

De gemandateerde sociale onderneming moet haar werkaanbiedingen aan Actiris bezorgen en Actiris vragen kandidaten voor te stellen die voldoen aan de voorwaarden om beschouwd te worden als werkzoekenden die bijzonder ver van de arbeidsmarkt verwijderd zijn.

Binnen de maand waarin de werkzoekende wordt aangeworven, bezorgt de gemandateerde sociale onderneming de volgende documenten aan Actiris:

  • een kopie van de arbeidsovereenkomst;
  • het bewijs dat de werknemer een kopie heeft ontvangen van zijn individueel inschakelingsplan waarvan het model door Actiris is opgesteld;
  • een kopie van het arbeidsreglement.

Actiris betaalt de premie driemaandelijks uit op basis van de nadere regels die in de overeenkomst zijn bepaald.

Inwerkingtreding en overgangsmaatregelen

De nieuwe maatregel treedt vanaf 1 januari 2021 in werking. Vanaf deze datum worden de verminderingen van werkgeversbijdragen en de tussenkomsten in het nettoloon in het kader van de    SINE- en DSP-maatregelen dan ook afgeschaft.

Bij wijze van overgangsmaatregel is de doorstromingspremie vanaf 1 januari 2021 van toepassing op alle gesubsidieerde betrekkingen die tot 31 december 2020 werden toegekend in het kader van                         DSP-maatregelen. De inschakelingspremie is vanaf 1 januari 2021 van toepassing op alle gesubsidieerde betrekkingen die tot 31 december 2020 werden toegekend in het kader van de SINE-maatregelen.

Bron: Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 16 mei 2019 betreffende de maatregel voor inschakelingsbanen in de sociale economie, BS, 5 juni 2019.