1/10 ouderschapsverlof: weldra mogelijk!

Van 
92033

De wet die een vermindering van prestaties met 1/10 invoert in het kader van ouderschapsverlof is verschenen. Toch moet men nog even wachten alvorens van deze nieuwe mogelijkheid gebruik te kunnen maken.

Ouderschapsverlof kan momenteel in verschillende vormen worden genomen:

  • volledige schorsing van de prestaties: maximum 4 maanden;
  • vermindering van de prestaties tot een halftijdse tewerkstelling: maximum 8 maanden en enkel als de werknemer voltijds werkt;
  • vermindering van de prestaties met 1/5: maximum 20 maanden en enkel als de werknemer voltijds werkt.

Om tegemoet te komen aan nieuwe gezinsvormen en een antwoord te bieden op bepaalde reële behoeften werd een nieuwe vorm van ouderschapsverlof toegevoegd: vermindering van de prestaties met 1/10.

De principes van deze vermindering zijn opgenomen in de wet die onlangs verschenen is en op 6 oktober 2018 in werking is getreden.

Voor de praktische modaliteiten moet nog worden gewacht op de aanpassing van het koninklijk besluit dat het recht op ouderschapsverlof en -uitkeringen regelt.

Volgens de parlementaire werken zal de werknemer kunnen kiezen voor een halve dag per week of één dag om de twee weken en dit gedurende maximum  40 maanden.

Tenslotte, en dit in tegenstelling tot de huidige vormen van ouderschapsverlof, kan het koninklijk besluit bepalen dat het akkoord van de werkgever vereist is voor dit recht op prestatievermindering met 1/10. Dit was de wil van de sociale partners.

Op dit ogenblik kan de werkgever dus nog niet ingaan op een vraag om ouderschapsverlof in de vorm van een prestatievermindering met 1/10.

Zodra het koninklijk besluit verschenen is, zullen we u hiervan op de hoogte brengen.

Bron: Wet van 2 september 2018 tot wijziging van de wet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen wat het ouderschapsverlof betreft, BS, 26 september 2018.