Coronavirus: kostengrens verhoogd voor sommige vrijwilligers

Van 

Het grensbedrag voor de forfaitaire kostenvergoeding werd voor bepaalde categorieën van vrijwilligers verhoogd.


101800

Het grensbedrag voor de forfaitaire kostenvergoeding werd voor bepaalde categorieën van vrijwilligers verhoogd.

Vrijwilligers die werken in een organisatie worden niet als werknemers beschouwd.  Hoewel vrijwilligerswerk per definitie onbezoldigd is, belet dit niet dat een vrijwilliger de kosten terugbetaald krijgt die hij in het kader van deze activiteit heeft gemaakt.

De organisatie beslist vrij om de vrijwilliger al dan niet te vergoeden voor de gemaakte kosten. Dit is namelijk niet verplicht. Deze kosten kunnen hetzij op basis van werkelijk gemaakte kosten, hetzij op forfaitaire basis worden terugbetaald.  

Een koninklijk besluit van 28 augustus 2020 verhoogt deze kostengrens voor sommige vrijwilligers.

Waarom?

In het kader van hun ondersteunende interventies met betrekking tot de COVID-19-crisis hebben vele organisaties kunnen rekenen op de voortdurende inzet van vrijwilligers. Er werd dan ook meer beroep gedaan op vrijwilligers. Sommigen hebben bijgevolg de jaargrens voor de forfaitaire kostenvergoeding bereikt of zullen ze binnenkort bereiken.  

Om te vermijden dat deze vrijwilligers niet meer kunnen worden ingezet voor opdrachten met betrekking tot COVID-19 of opdrachten in verband met de gebruikelijke acties die stilaan worden hervat, heeft de regering beslist de jaargrens voor de kostenvergoeding op te trekken.

Wie?

De verhoging van het grensbedrag geldt enkel voor vrijwilligers die in de periode van 18 maart 2020 tot en met 17 mei 2020 effectief werden ingezet in ondernemingen, verenigingen en diensten van cruciale sectoren en essentiële diensten voor activiteiten in het kader van het beheer van de COVID-19 crisis.  

Wat?

De verhoogde jaargrens voor de kostenvergoeding bedraagt 2.549,90 EUR in plaats van  1.388,40 EUR. Het dagbedrag blijft onveranderd (34,71 EUR).

Wanneer?

Dit verhoogd grensbedrag is van toepassing van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2020.

 

Bron

Koninklijk besluit van 28 augustus 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 december 2018 tot verhoging van het jaarlijks kostenplafond, zoals bepaald in artikel 10, eerste lid van de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers, voor bepaalde categorieën van vrijwilligers, BS, 8 september 2020.