Coronavirus: Minnelijke afbetalingsplannen en geen sanctie bij laattijdige betaling voorschotten verlengd voor het 3e en 4e kwartaal 2020

Een wetsvoorstel verlengt de mogelijkheid van minnelijke afbetalingsplannen in het kader van de crisis. Bovendien zal de forfaitaire vergoeding voor laattijdige betaling van de maandelijkse voorschotten niet worden toegepast.


101356

Een wetsvoorstel verlengt de mogelijkheid van minnelijke afbetalingsplannen in het kader van de crisis. Bovendien zal de forfaitaire vergoeding voor laattijdige betaling van de maandelijkse voorschotten niet worden toegepast.

Context

Als gevolg van de gezondheidscrisis in verband met COVID-19 heeft de RSZ voor het 1e en 2e kwartaal 2020 een aantal versoepelingsmaatregelen genomen:

  1. het uitstel van de betaling van de socialezekerheidsbijdragen voor bepaalde werkgevers tot 15/12;
  2. de mogelijkheid om onder versoepelde voorwaarden gebruik te maken van minnelijke afbetalingsplannen;
  3. het niet toepassen van sancties in geval van niet-betaling van de maandelijkse voorschotten als gevolg van de desorganisatie wegens COVID-19.

Gezien de aanhoudende economische moeilijkheden voorziet een wetsontwerp in de verlenging van de maatregelen 2 en 3 voor het 3e en 4e kwartaal 2020.

Minnelijke afbetalingsplannen

Als u moeilijkheden hebt om uw sociale bijdragen te betalen, kunt u bij de RSZ een minnelijke afbetalingsplan aanvragen.

Het 'corona' minnelijke afbetalingsplan maakt het mogelijk om maandelijkse betalingen te doen voor een periode van maximaal 24 maanden. Bovendien kan de RSZ de werkgever vrijstellen van de toepassing van bijdrageopslagen, forfaitaire vergoedingen en/of interesten als de socialezekerheidsbijdragen correct en in overeenstemming met het afbetalingsplan worden betaald.

Deze maatregel bestond voor het eerste en tweede kwartaal 2020. Het wetsontwerp voorziet in de verlenging van deze maatregel voor het 3e en 4e kwartaal 2020.

Schorsing van de sanctie wegens niet-betaling van de maandelijkse voorschotten

Een forfaitaire vergoeding (=sanctie) is door de werkgever aan de RSZ verschuldigd wanneer hij zijn maandelijkse voorschotten laattijdig betaalt.

Wegens de gezondheidscrisis in verband met COVID-19 zal de RSZ deze sanctie niet toepassen voor de voorschotten met betrekking tot het 3e en 4e kwartaal 2020. Deze maatregel maakt het mogelijk om de betaling van de maandelijkse voorschotten uit te stellen tot de vervaldag van het saldo van de kwartaalbijdragen.

Meer concreet kunnen, wat bijvoorbeeld het derde kwartaal van 2020 betreft, de betalingen van de drie voorschotten die op 5 augustus, 5 september en 5 oktober verschuldigd zijn, worden uitgesteld tot de vervaldag van het saldo van de kwartaalbijdragen, namelijk tot 31 oktober 2020.

De informatie is gebaseerd op een wetsontwerp. Wij houden u op de hoogte zodra de wet is gepubliceerd. De RSZ deelt ons echter mee dat de afwezigheid van sancties in geval van laattijdige betaling van de voorschotten reeds zal worden toegepast.

Bron:

Wetsontwerp dat de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid toelaat betalingstermijnen toe te kennen voor de bijdragen verschuldigd voor het derde en vierde kwartaal 2020 zonder toepassing van sancties