Coronavirus: steunmaatregel voor erkende sociale ondernemingen in Brussel die te lijden hebben onder een terugval van hun activiteiten naar aanleiding van de coronacrisis


100854

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft beslist een compensatiepremie toe te kennen aan erkende sociale ondernemingen die niet verplicht werden hun activiteiten stop te zetten, maar een grote vertraging ervan ondergaan.

Er wordt een compensatiepremie van 2 000 EUR toegekend aan erkende sociale ondernemingen waarvan de activiteiten zijn teruggevallen wegens de coronacrisis en die geen gebruik hebben kunnen maken van de "coronasteun" die reeds werd ingevoerd door de regering het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Erkende sociale ondernemingen kunnen deze compensatiepremie van 2 000 EUR aanvragen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW).

De steun wordt beperkt tot sociale ondernemingen die erkend werden op basis van de ordonnantie van 23 juli 2018 met betrekking tot de erkenning en de ondersteuning van de sociale ondernemingen en gevestigd zijn op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Deze steun kan niet worden gecumuleerd met steunmaatregelen die door de regering werden ingevoerd ter vergoeding van ondernemingen die werden getroffen door de noodmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Indiening van de aanvraag

Erkende sociale ondernemingen kunnen hun aanvraag bij Brussel Economie en Werkgelegenheid (BEW) indienen via een formulier dat daartoe op hun website is voorzien.

Bij hun aanvraag moeten ze een boekhoudkundig attest voegen om de effectieve daling van hun activiteiten te bewijzen.

BEW moet de aanvraag uiterlijk op 15 juli 2020 ontvangen.

De begunstigde moet bovendien alle andere onder de verordening of andere de-minimisverordeningen vallende steun aangeven die de erkende sociale onderneming gedurende de twee voorafgaande belastingjaren en het lopende belastingjaar heeft ontvangen.

De-minimissteunmaatregelen zijn overheidssteun die beperkt is tot een gering bedrag en vrijgesteld is van controle op staatssteun omdat hij door de Europese Unie (EU) niet als marktverstorend wordt beschouwd.  

Toekenning en uitbetaling van de compensatiepremie

De toekenningsbeslissing wordt binnen twee maanden na de ontvangst van de steunaanvraag aan de erkende sociale onderneming betekend.

De Brusselse minister van Werk kan de beslissingstermijn verlengen als de beschikbare begrotingskredieten uitgeput zijn.

BEW brengt de erkende sociale onderneming op de hoogte van de steuntoekenning en deelt de begunstigde mee dat de steun wordt verleend overeenkomstig Verordening (EU) Nr. 1407/2013

betreffende de toepassing van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op de-minimissteun.

De steun wordt in één enkele schijf vereffend.

Inwerkingtreding

Het bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/033 van 4 juni 2020 betreffende een compensatiepremie tot vergoeding van de erkende sociale ondernemingen die getroffen zijn door de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, treedt in werking op 10 juni 2020.