Coronavirus: steunmaatregelen voor de koopkracht van de Belgen en de sectoren in moeilijkheden (UPDATE)


100787

De Kern heeft haar goedkeuring gegeven voor het nemen van steunmaatregelen voor de koopkracht van de Belgen en de sectoren in moeilijkheden.

De ministerraad is op vrijdag 6 juni bijeengekomen. Op deze bijeenkomst heeft de raad zijn goedkeuring gegeven voor de invoering van steunmaatregelen voor de koopkracht van de Belgen en de sectoren die de meeste moeilijkheden ondervinden.

De Kern is opnieuw bijeengekomen op vrijdag 12 juni om een reeks bijkomende steunmaatregelen goed te keuren. Bepaalde maatregelen hebben betrekking op de arbeidsorganisatie.

We lichten deze maatregelen hieronder toe.  

A. Kern van 6 juni 2020

De maatregelen zijn onverdeeld in drie luiken.

1. Verlenging van de bestaande maatregelen

Bepaalde maatregelen van de federale regering worden verlengd tot 31 augustus. De verlengde maatregelen zijn:

  • de vereenvoudigde procedure bij technische werkloosheid wegens corona-overmacht;
  • het overbruggingsrecht voor zelfstandigen;
  • het corona-ouderschapsverlof.

2. Specifieke steunmaatregelen voor sectoren in moeilijkheden

Bepaalde sectoren worden bijzonder getroffen door de coronacrisis. Om de economische gevolgen van een geleidelijke hervatting van de activiteiten te verzachten, heeft de Kern haar goedkeuring gegeven voor specifieke maatregelen voor de sectoren die de meeste moeilijkheden ondervinden (waaronder de HORECA).

Over welke maatregelen gaat het?

  • verlenging (en verbetering) van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen tot 31 december 2020;
  • verlenging van de tijdelijke werkloosheid tot 31 december 2020;
  • verlaging van de btw in horecazaken tot 6%; deze verlaging geldt voor alle diensten met uitzondering van alcoholische dranken;
  • gedeeltelijke vrijstelling van de betaling van bedrijfsvoorheffing voor de volgende drie maanden om de terugkeer van tijdelijk werkloos gestelde werknemers te bevorderen in sectoren die massaal gebruik moesten maken van tijdelijke werkloosheid;
  • verlenging van de bankgarantie om de solvabiliteit van de ondernemingen te verzekeren.

Steunmaatregelen voor kunstenaars worden binnenkort besproken.

3. Steunmaatregelen voor de koopkracht van de Belgen

Om de economie weer op gang te brengen, zijn steunmaatregelen voor de koopkracht van de Belgen noodzakelijk. De Kern heeft de volgende maatregelen goedgekeurd:

  • een consumptiecheque van 300 EUR die 100% aftrekbaar en belastingvrij is. De werkgever kan dergelijke cheques aan zijn werknemers toekennen voor de aankoop van goederen en diensten in sectoren zoals de horecasector, de cultuursector enz.;
  • een rail pass met 10 ritten (NMBS) geldig van 1 juli tot 31 december voor elke inwoner van België;
  • extra steun van 6 x 50 EUR (per maand) voor leefloners, mensen met een beperking en gepensioneerden die recht hebben op een IGO (inkomensgarantie voor ouderen).

De nadere regels inzake de uitvoering van deze maatregelen moeten nog worden bepaald. Bovendien kunnen ze met bijkomende maatregelen worden aangevuld. We houden u uiteraard op de hoogte.

B. Kern van 12 juni 2020

Er werden bijkomende steunmaatregelen goedgekeurd. Deze steunmaatregelen hebben betrekking op:

  • De creatie van een Corona werkloosheid aangepast, die bestaat uit een overgang van tijdelijke werkloosheid door corona-overmacht naar de klassieke economische werkloosheid. Deze ‘overgangs’ economische werkloosheid kan worden gebruikt als het bedrijf een omzetdaling van 10% optekent. De werknemer zal 2 dagen opleiding volgen per maand werkloosheid en zal 70% van zijn laatste geplafonneerde loon blijven ontvangen.
  • De mogelijkheid voor ondernemingen in herstructurering of die in moeilijkheden verkeren om de arbeidsduur te verminderen in afwachting van de hervatting van hun normale activiteiten en om ontslagen te voorkomen, hetzij via een collectieve arbeidsduurvermindering, hetzij via het tijdskrediet, hetzij via het tijdskrediet eindeloopbaan waarvan de toegang met een uitkering zal worden verlaagd van 57 tot 55 jaar.
  • Uitbreiding van de toegang tot corona-ouderschapsverlof. Het loopt tot 30 september met een uitkering die wordt verhoogd tot 150% voor eenoudergezinnen en gezinnen met een kind met een beperking.
  • De door telewerkers gemaakte kosten zullen gemakkelijker kunnen worden vergoed, tot een maximum van 127 EUR per maand, met het oog op een beter evenwicht in de toekomst tussen werk en privé.

Bronnen

Gezamenlijk persbericht van vrijdag 6 juni 2020.

Gezamenlijk persbericht van vrijdag 12 juni 2020.