Coronavirus : verlenging aanvraagtermijn fiscale steunmaatregelen


100752

De mogelijkheid om bijkomende fiscale steunmaatregelen aan te vragen ingevolge de coronacrisis, wordt verlengd tot 31 december 2020. Het automatisch betalingsuitstel voor o.m. de bedrijfsvoorheffing wordt niet verlengd.

Op 1 april 2020 berichtten we over enkele fiscale maatregelen voor werkgever ingevolge de coronacrisis, o.m. de mogelijkheid om – bovenop een automatisch betalingsuitstel – bijkomende steunmaatregelen aan te vragen. Ondernemingen kunnen hierbij een afbetalingsplan aanvragen, een vrijstelling van nalatigheidsintresten aanvragen en/of een kwijtschelding van boetes wegens niet-betaling aanvragen.

Elke natuurlijke persoon en elke rechtspersoon kan een aanvraag indienen, voor zover

  1. In het bezit van een KBO-nummer
  2. en zij daadwerkelijk aantoonbare hinder ondervinden ingevolge de coronacrisis (bvb. een daling van het omzetcijfer, een aanzienlijke daling van de bestellingen en/of reservaties, gevolgen van een “kettingreactie” met partnerondernemingen,…)

Oorspronkelijk konden werkgevers deze bijkomende steunmaatregelen t.e.m. 30 juni 2020 aanvragen.
De FOD Financiën maakte nu bekend dat deze aanvraagtermijn verlengd wordt tot 31 december 2020. De voorwaarden en modaliteiten wijzigden niet.

Meer informatie vindt u op de website van de FOD Financiën.

Voor de goede orde: de verzochte steunmaatregelen zijn geen recht. De FOD Financiën beschikt over een appreciatiemarge of en in hoeverre gevolg gegeven wordt aan elke aanvraag.

 

Geen verlenging van het automatisch betalingsuitstel

Naast de mogelijkheid van steunmaatregelen op aanvraag, genoten ondernemingen ook een tijdelijk automatisch betalingsuitstel op fiscaal vlak, o.m. m.b.t. de bedrijfsvoorheffing.
Dit automatisch betalingsuitstel wordt niet verlengd.

Bron: bericht website FOD Financiën d.d. 8 juni 2020: Update COVID 19: Verlenging van de steunmaatregelen voor bedrijven in moeilijkheden tot 31.12.2020 (link)