Coronavirus: medisch getuigschrift voor in quarantaine geplaatste werknemers (UPDATE)

Het Riziv roept tijdens de Covid-19-epidemie een nieuw medisch getuigschrift in het leven: het “quarantainegetuigschrift”. Artsen leveren dit attest af aan arbeidsgeschikte werknemers die in quarantaine moeten geplaatst worden.


100366

In deze bijzondere gezondheidscrisis voorziet het RIZIV in een ‘quarantainegetuigschrift’. Artsen leveren dit getuigschrift af aan arbeidsgeschikte werknemers die in quarantaine moeten worden geplaatst.

Ondertussen werd het model van quarantainegetuigschrift op 3 juli jl. in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd (datum van inwerkingtreding: 13 juli 2020).

Aan wie kan het attest worden afgeleverd?

Het quarantainegetuigschrift wordt afgeleverd aan werknemers die arbeidsgeschikt zijn, maar zich niet naar hun werkplek kunnen begeven omdat:

- ze in nauw contact zijn geweest met een persoon die besmet is met covid-19;

- ze zelf besmet zijn maar geen symptomen vertonen;

- hun medische situatie een risico is (bvb. omwille van een verzwakt immuunsysteem).

In principe zal de werknemer die dergelijk medisch getuigschrift ontvangt, de woning niet mogen verlaten, behalve in geval van essentiële afwijkingen die toegestaan blijven en waarover de arts individueel moet oordelen en zijn patiënt moet informeren (bijvoorbeeld belangrijke medische afspraken die niet kunnen worden uitgesteld, bevoorrading van geneesmiddelen en voedsel indien de patient geen ander alternatief heeft).

De artsen moeten het quarantainegetuigschrift gebruiken voor al hun patiënten, ongeacht hun werkgever of hun sociaal statuut. Het geldt dus zowel voor werknemers als voor zelfstandigen.

Vanaf het ogenblik dat de werknemer arbeidsongeschikt is, zal zijn arts hem een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid afleveren in welk geval hij dus recht zal hebben op gewaarborgd loon te betalen door de werkgever.

Hoe worden werknemers en zelfstandigen met een quarantainegetuigschrift verloond?

Werknemers

  1. Telewerk is mogelijk: in dat geval ontvangt de werknemer zijn normaal loon van de werkgever;
  2. Telewerk is niet mogelijk: de werkgever kan de werknemer in tijdelijke werkloosheid plaatsen zodat de werknemer tijdens zijn afwezigheid recht zal hebben op een tijdelijke werkloosheidsuitkering.

De werknemer in kwestie moet zijn werkgever daarvan wel onmiddellijk op te hoogte te brengen en op verzoek van de werkgever een geneeskundig attest voorleggen dat de quarantaine bevestigt. Het quarantainegetuigschrift wordt opgesteld volgens een specifiek model.

Zelfstandigen

Zelfstandigen die in quarantaine worden geplaatst en die hun activiteit gedurende tenminste zeven opeenvolgende kalenderdagen stopzetten, kunnen een overbruggingsrecht aanvragen.

 

Bronnen:

Mededeling Riziv, "Medische getuigschriften: wat verandert er gedurende de COVID-19-periode"

Bijzondere-machtenbesluit nr. 37 tot uitvoering van artikelen 2 en 5 van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus Covid-19 (II) tot ondersteuning van de werknemers (BS 3 juli 2020).