Single permit: één loket vanaf 1 juni 2021

Van 

U wenst een single permit aan te vragen voor meer dan 90 dagen tewerkstelling en verblijf in België? Vanaf 1 juni 2021 verloopt dit voor alle gewesten via één loket.


1. Historiek

1.1. Tot 31 december 2018 

Voor de tewerkstelling van een derdelander (buiten EU) moest een tweedelige procedure worden gevolgd:

  • de werknemer moest eerst beschikken over een geldige verblijfsvergunning. Hiertoe moest hij zich richten tot de Dienst Vreemdelingenzaken;
  • daarna, om te kunnen werken, moest hij zich richten tot de bevoegde regionale instellingen die een arbeidskaart afleverden.

Deze gescheiden procedure is nog altijd van toepassing voor een verblijf van minder dan 90 dagen. 

1.2. Vanaf 1 januari 2019

De single permit deed zijn intrede vanaf 1 januari 2019. Het is een verblijfsdocument dat eveneens toegang tot de arbeidsmarkt verleent in geval van tewerkstelling van een derdelander (buiten EU) gedurende meer dan 90 dagen. .

Voor meer informatie over de invoering van de single permit vanaf 1 januari 2019 verwijzen we u naar ons artikel ter zake.

2. Vaststelling

In tegenstelling tot het nagestreefde doel kan alleen maar worden vastgesteld dat de verwerkingstermijn van de vergunningsaanvragen langer is geworden. Bovendien is  de doelstelling van vereenvoudiging voor ondernemingen niet bereikt.

3. Oprichting van één loket vanaf 1 juni 2021

Alle procedures (verblijf en arbeidsvergunning) zijn vanaf 1 juni 2021 gegroepeerd in één applicatie. Dit éénloket heeft tot doel de te vervullen formaliteiten voor werkgevers te vereenvoudigen en de verwerkingstermijn te verkorten.

De verschillende overheden hebben de elementen die onder hun bevoegdheid vallen, erin opgenomen.

Meer informatie over de applicatie en de toegang ertoe? Raadpleeg de website van de RSZ: 'Working in Belgium'